Første dag i praksis

I dag våknet vi klokka 06 for å være med på en felles treningstime 30 minutter senere. Trøtt og på tom mage møtte vi opp. Det var 24 grader og sola var på vei opp. Det var en ganske grei start, men jeg måtte gi meg etter 30 minutter. Da sa kroppen min stopp. Jeg så frem til en kald dusj, men det er vannproblemer i hele Tanga på grunn en hovedpumpe som er ødelagt. Det resulterer i flere timer eller hele dager uten tilgang på dusj eller toalett som kan trekke ned. Så da ble det en fisefin dusj med flaskevann! Håper det ordner seg snart, for jeg tror det kan bli ille med 30 grader, folk som ikke får dusjet og toaletter som fyller seg.

Ellers hadde vi første dag i praksis i dag. Vi fikk omvisning på et "Health center"/distriktsykehus. Det besto av mannlige og kvinnelige medisinske og kirurgiske poster, pediatrisk post, operasjonssal og RCH - reproductive and childrens health. Vi var på RCH i dag. Ingen fødsler dessverre så vi endte opp med å være med på 6 svangerskapskonsultasjoner. Innholdet i konsultasjonene var faktisk ikke var så annerledes fra Norge.

Gravide og barn ble veid på vekten som er avbildet nedenfor. Gravide her har også helsekort der svangerskapet blir dokumentert, mens barn under 5 har et slags helsekort for å dokumentere vekten. Barna var innom ca. hver annen måned og det ble ført en kurve på vektutviklingen. 

Inne på dette lille rommet foregår svangerskapskonsultasjonene. Døra er hele tiden åpen og mens en gravid snakker med jordmor, kommer gjerne en annen gravid inn og setter seg i nabostolen. Hvis benken bak det grønne forhenget ikke er i bruk, brukes gjerne den av en annen jordmor sammen med en annen gravid. Det kan altså være tre gravide inne på dette rommet på 13 kvadratmeter samtidig, sammen med jordmødre, sykepleiere og studenter. Lite konfidensialitet og taushetsplikt her i gården, med andre ord. 


Vi har lært å hurtigteste kvinner for HIV. Som dere kan se på bildet er det et lite stikk i fingeren, akkurat som en blodsukkertest. Ingen av kvinnene vi testet fikk positiv prøve. Det var visst også en sjeldenhet på der. Praksisen vår blir her ut uken. Så skal vi forhåpentligvis flyttes til et sted det er flere fødsler. I mellomtiden får vi mengdetrening i å ta blodtrykk,måle symfysefundus-mål, lytte etter fosterlyd med jordmorstetoskop og regne ut termindato og hvor mange uker de gravide er på vei. Og uten at vi prøver, klarer vi å skremme småbarn med vår bleke hud! Nå er det på tide å få solt seg litt! 
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits