Alt går ikke helt etter planen

Nå er vi ferdig med andre uke i praksis. Alt går ikke helt etter planen. Planen var en uke på forskjellige helsesentre i Tanga by og deretter Bombo sykhus. Uten å gå inn i detaljer, får ikke utenlandske studenter lov til å være i praksis der. Lederen her på TICC og vår egen Mama jobber hardt for å endre på dette, men inntil videre ser det ut til at vi blir å rullere på helsesentre i byen. Vi kan derfor ikke skryte av mange fødsler. Men denne helgen er vi "on call" og neste uke skal vi jobbe mange doble vakter, inkludert netter for å sikre oss noen fødsler. Vi håper det gjør susen! 

Når det ikke er fødsler på helsesentrene er vi med på svangerskapskontroller, mor/barn-undersøkelser etter fødsel og besøker "children under 5" og "Family planning"-sykepleieren. Og så stikker vi innom mødrene som har født!

Dette her er foten til den første babyen vi tok imot her nede. Selv om hun hadde noen tøffe første 5 minutter av livet utenfor magen, var hun i svært god form nå. Men hun var en stor plugg, og hadde et stort sugebehov! 

Rett utenfor barselstuen er det veiing av barn under 5 år. Barna får på seg en slags buksepose som moren selv har sydd, som henges på en krok - typ fiskevekt. Bildet nedenfor er tatt med tillatelse fra moren. Han var en svært oppvakt liten gutt som spesielt fant tonen med vår norske jordmorveileder!

På "Family planning" er det først og fremst prevensjon som er tema. Et av tusenårsmålene til FN er å få ned kvinne- og barnedødeligheten i verden. For hver fødsel en kvinne har, øker risikoen for komplikasjoner, spesielt blødninger. Det kan være dødelig her nede. I tillegg fører flere barn i husholdningen til at det blir mindre mat per person. Det øker faren for underernæring hos barna. Derfor anbefaler "Family planning" at de ikke får mer enn 2-3 barn og all prevensjon er gratis for kvinner i Tanzania. Dessverre er det slik at ikke alle vet om det fordi det ikke er lov å annonsere det. Myndighetene mener det kan oppfordre til sex. De kvinnene som vet om det velger gjerne p-stav, kondom eller p-sprøyte. P-sprøyten velges gjerne for å forhindre at ektemannen finner ut at hun går på prevensjon. Plakaten nedenfor er laget av sykepleieren som jobbet med "Family planning". 

I skapet som står åpent på bildet nedenfor er det spiraler, p-piller, injeksjon til p-sprøyte og p-staver - kun et besøk unna for kvinnene i lokalsamfunnet!

Vi har vært innom 3 forskjellige fødeavdelinger, og på et sted fant vi en plakat om fødselsvarighet. Den er ikke så forskjellig fra de norske tidene. 

Og ellers har vi hatt besøk av en som driver med tradisjonell medisin her i Tanga. Han hadde mange naturpreparater for immunforsvaret, matlyst, magesmerter, kvalme og så videre! 3 av preparatene brukes i HIV-behandling og har dokumentert virkning fra England. Alt skal tas med en klype salt så klart, men de 3 HIV-preparatene ble revet vekk av oss og en energiblanding var svært populær! 


Litt mørkt bilde, men her er Ruth, lederen for TICC og han som kunne om tradisjonell medisin. Nedenfor er utvalget avbildet!

Til neste gang håper jeg at vi kan skryte på oss flere fødsler! God helg!
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits