Knestående forløsning

En av hovedoppgavene til jordmødre i utdrivningsfasen er å forebygge rifter i perineum (mellomkjøttet). Det krever god oversikt over perineum og god støtteteknikk (finskegrepet). Fødende kan i utgangspunktet selv velge hvilken fødestilling de ønsker å bruke, så lenge jordmor anser det som forsvarlig. Ryggleie, knestående støttende på albuer eller sideleie er noen populære fødestillinger. Disse fødestillingene gir god oversikt i perineum, men det er ikke alle jordmødre som vil forløse i alle stillinger. I løpet av studietiden er det ryggleie vi i hovedsak blir opplært til å bruke finskegrepet i, og derfor "må" alle mine fødende føde i ryggleie. Litt selvmotsigende er det at det i den ene pensumboka står at ryggleie bør unngås fordi det i utdrivningsfasen kan påvirke oksygentilførselen til barnet, øke forekosten for instrumentelle forløsninger, episiotomier og grad 3 og 4 rifter. Samtidig viser tall fra 2016 at kun 0,7 % av normale vaginale fødsler ved sykehuset jeg jobber på fører til grad 3 og 4 rifter (MFR), et sykehus der finskegrepet er svært utbredt (og dermed ryggleie). Selv om statistikken er flott, ønsker jeg å øke min kompetanse innen fødestillinger, slik at jeg kan tilpasse fødselen til kvinnens ønsker.  

c og d er gode eksempler på knestående fødestilling. Jeg lar gjerne fødende starte å trykke i denne stillingen, men roterer dem som oftest rundt før hodet kroner.

I natt snakket jeg med en kollega som har mye kompetanse innen stillinger i fødsel. Vi snakket om forløsninger i knestående støttende på albuer og hvordan man får støttet skikkelig. Den stillingen gir god oversikt og avlaster trykket mot perineum. Mens vi snakker om det ringer pasienten min på. Når jeg kommer inn på rommet står hun i knestående og føler hun må trykke. Sannelig hadde hun rett; på 30 minutter hadde hun gått fra 5 til 10 cm og hodet var langt nok ned i bekkenet til å begynne å trykke. Hun ønsket ikke å ligge på ryggen, så da fikk jeg mulighet til å ta i bruk den nye kunnskapen min. Med veiledning fra kollegaen min, forløste jeg barnet i knestående stilling for første gang! Jeg skal ærlig innrømme at jeg hadde ganske høy puls, nesten like høy som da jeg forløste mitt første barn. Jeg synes det er ganske tilfeldig at vi snakket om det bare minutter før det ble aktuelt! Sånt synes jeg er moro!

Det er spennende at jeg har begynt å utvikle nye ferdigheter innenfor mitt arbeidsfelt. Jeg tror terskelen for å prøve nye ting på jobb er blitt lavere som følge av denne opplevelsen og jeg er et steg nærmere å bli den jordmoren jeg drømmer om å bli. 

Ett stykk trøtt jordmor på nattevakt. Klokka var 5 på morningen og jeg hadde vært på beina frem til da. Det var godt å passe på en liten prinsesse mens jeg hentet meg inn før morgenrushet startet på barselavdelingen. 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits